GDPR Cookie Consent by FreePrivacyPolicy

Íjász “Tízparancsolat”

Habár az íjászat hála Istennek nincs olyan komoly előírásokkal korlátozva, mint a lőfegyverek használata, nem szabad elfelejteni, hogy veszélyes fegyvereket használunk, és elkerülhetetlen néhány fontos szabály maradéktalan betartása. Ezekből szedtem össze néhányat.

Az íjjal, csakis fizikailag és mentálisan egészséges személy lőhet. Ne feledd, az íjászkodás mentális szempontból megfelel a lőfegyverek használatának.
Lövés közben senki sem lehet a lövész előtt, csakis mögötte.
Tilos a nyílvesszőt felfelé a levegőbe kilőni. A leeső nyílvessző halálos sebet tud ütni. Csakis a céltáblára, célra szabad lőni.
A lövés folyamatát azonnal meg kell szakítani, ha nem vagyunk biztosak az íj vagy a nyílvessző épségében, illetve a biztos lövésben. Például, ha ember, vagy állat tűnik fel a lővonalban, vagy furcsaságot észlelünk az íjban vagy nyílvesszőben (leesik a vessző a kifutóról, repedést pillantunk meg, stb.). 15 évnél fiatalabb íjász, csak kellőképen felkészült és felelősségteljes felnőtt felügyelete mellett lőhet. Íjászat közben tilos alkohol, vagy más tudatmódosító szerek használata. Vigyázz a cél elhelyezésére. A céltábla olyan helyen legyen, ami jól belátható, és a mellélőtt vessző sem tud veszélyes helyre elpattanni.
Csak teljesen ép és hibátlan felszerelést használj. Tilos a repedt, vagy másképp sérült nyílvessző illetve íj használata. Sose feszítsd meg az ideget és lőj nyílvessző nélkül. Ez végérvényesen tönkreteheti az íjat.
Íjászat közben mindig használd a józan eszedet. Tiszteld az íjat és az íjászatot.

Természetesen fontos a felszerelés rendszeres karbantartása is. Lövés után mindig ellenőrizd az íjat, ideget, és vesszőket. Tisztítsd és szárítsd meg a felszerelést, csak úgy tedd el.